Judit & Pitypang kalandjai

Judit & Pitypang kalandjai

PIRUETT A HEGYEN!

Brutális ütközés 1600 méteren az éjszaka közepén!

2021. október 24. - Judikka
img_20211019_152829-kismeret.jpg
view-from-zvhoh.jpg

Gyönyörű táj, kiváló levegő és hangulat, fantasztikus szállás! A Krvavec hegyre vonultam el Szlovéniába a kiskutyámmal, Pitypanggal. A szállásom 1600 méter magasan van egy hegyi házikóban. Egy mesebeli faház csodás panorámával. Alattam a kedvenc szlovén városom, Kranj. Előttem a Triglav! Felettem 1972 méteren a Zvoh csúcs, mögötte a másik kedvencem a 2558 méteres, a Kamnik-Savinja Alpok hegyvonulatának legmagasabb csúcsa, a sziklás Grintovec gyönyörű látványa, jobbra a Velika Planina! Mindenem a hegyek. Régóta. Amióta járni tudok. Ha csak tehetem, Pitypangot mindenhová viszem magammal. Néhány ezer kilométer van már a kis lábaiban, igazi természetjáró, ügyes és okos kutyus, csupa szív, igazi sporttárs, 12 és fél éves (10kg) golden retriever és spitz keverék.

A sokak által kedvelt, gyönyörű Kamnik-Savinja-Alpok kiváló kerékpáros-, turista-, és hegymászóutak kiindulópontja 2000-es csúcsokra. Bár nem túl magas, de nem teljesen kezdőknek való vidék. A völgyben az utolsó faház után egy hegymászó temető található. Sokan potyognak a hegyről a nem megfelelő edzettség, felkészültség, ruházat miatt. Szóval óvatosan errefelé.

A Kamnik-Savinja-völgynek egy rá jellemző mikroklímája van, itt mindig kicsit hűvösebb van, mint máshol az országban. Aki nyáron igazán hűvösre vágyik, az bátran jöjjön ide! A nyári, hűs patak csodálatos, fürödni is lehet benne.


slovenia.jpg

pano_2021-10-19_16-02-35-kismeret.jpg

"After season 3" on Krvavec

50 síelhető terület van az országban. A 8 legjobbról itt láthattok egy videót: 

Krvavec Szlovénia díjnyertes, egyik legkedveltebb, 2. legnagyobb síparadicsoma. A síszezon még nem kezdődött el. A sípályák hossza 30 km (kék, piros, fekete). Síelhető magasság: 1450 - 1971 méter. Minden részén hóágyúk sora! Mi Pitypanggal ennek az egésznek pont a közepén lakunk! Télen pályaszállás. Idén december 4-én, szombaton nyitnak a pályák és a síszezon 2022. április 24-én zárul. Utána érkeznek a bocik!

img_20211020_143734-montazs-kismeret_1.jpg

Kilátás a teraszról késő délután:

img_20211018_182342-kismeret.jpg

Health & Well-being

Tavaly elterveztem, nem szívom tovább a szmogot és a környékbéli kéményfüstöket télen Magyarországon. Foglaltam szállást egész jó áron Szlovéniában és 2021 októberétől áttettem ide a székhelyem. Több helyen fogok járni. Ez az első szállásom, ahonnan most írok. 

Veliki Zvoh, 1972m

viber_kep_2021-10-19_19-14-00-977-dudi-zvoh-csucs.jpg

Minden nap más arcát mutatja az időjárás. Volt már napsütés, rövidgatyában napozás, eső, köd, sídzseki, pizsamában a házikó körül hegyen sétálás a reggeli kávéval, pólóban túrázás, és bőrig ázás a nem vízálló sídzsekimben. Arra gondoltam, ez milyen mesebeli és pont erre a nyugalomra vágytam. Örökre el tudnám itt képzelni. 

22-oct-2021-kismeret2.jpg

Annyi minden történt már velem, pl. pont ott voltam, amikor a World Trade Center tornyai ledőltek, pedig éppen oda készültem, hogy felmegyek rá szétnézni, erre ledől előttem, egy londoni késes támadást megúsztam, sétáltam medve mellett New Jersey-ben, robbant le alattam Volán busz autópályán, ami után kiálltam stoppolni és rendőrök vittek haza, otthon a szembe szomszédház kigyulladt, én hívtam ki rájuk a tűzoltót, sodort árokba kerékpárral busz (bajom nem lett, csak bosszúság) és motoros is a Mátrában (sürgősségi, tetanusz), azóta nem kerékpározok többet autóúton, Katarban a Ritzben voltam zongorista egy 6 hónapos szerződéssel, ahol egy sejk minden nap megkérte a kezem, és nem értette, miért nem akarok egy munka nélküli nyugodt(?!) életet, életem első klettersteig túrája után megmásztam a Grossglocknert 3 társammal, visszafelé a ház előtt nem sokkal a sötétben majdnem eltévedtünk, Pitypang rámtalált 2010 tavaszán és örökbe fogadott, stb...

A Grossglockner tetején (3798 m) 2011-ben. Szép időben innen is látszik!

judit-on-the-top-of-grossglockner.jpg

Épp a mai nap járt azon az agyam a nagy nyugalomban, hogy ilyen jó még sosem volt. Annyira jó itt lenni! Hogy a fenébe lehet a földön ilyen hely, ahol ekkora nyugalom van? Körülöttem nem szokott nagyon nagy nyugalom lenni úgy általában. És vajon meddig fog tartani.

A szállásom 1600 méteren

img_20211018_182212-kismeret.jpg
panorama-haziko-kismeret.jpg

haziko-krvavec.jpg

Szombat esti láz?

Nagy bulizó voltam (múlt idő?) mindig. Szombat esti láz, imádtam. Amikor otthon jól nem történik semmi egy szombat este mostanában, úgy, kb. a vírus kitörése óta, viccesen/morogva csak "szombat esti láz"-nak hívom, és ezt hangosan ki is mondom.

pitypang-alszik-kismeret.jpg

Krvavec 2021. október 23-án, szombat este. Mesebeli nyugalom, öröm és jókedv, vacsora Pitypanggal, tiszta idill, együtt eszünk, együtt hallgatjuk a podcastokat, majd a lábamnál szuszog, amíg írok vagy dolgozok a számítógépen. Meg kell zabálni, annyira cuki! Stúdió. Nem a benti franciaágyon alszom, hanem ami kicsit kijjebb, az átjáróban van, habár ez egy pici stúdió, de klassz az a különálló átjáró egy szimpla ággyal, közvetlen kilátással a Zvoh csúcsra!

Bocsánat, de ezt nem tudom kihagyni. 👇 Ezt látom a wc-n ülve:

img_20211019_094608-zvoh.jpg

Ilyen volt az időjárás október 23-án, mintha előre jelezne:

23-oct-2021-kismeret.jpg

Horror az éjszakában

Üres a hegy. Majdnem egy hete itt vagyunk, de nincs ember sehol, turista se. Szombat este fél 9. Hatalmasat ugrott Pitypang! Iszonyatos hangzavar keletkezett! Félmásodpercenként egyre erősebb, hangosabb volt! Azt hittem lavina! És egyenesen felénk tart! Hallottam, hogy felénk tart! Viszi a házat! Meghalunk! De hát lavina nem lehet, mert kint minden zöld, nincs hó! Akkor mi a szar az? A nagy csend után szinte fülsüketítő volt ez a hangzavar! Egyszer csak az iszonyatos robaj után egy óriási durranás, csörömpölés és tudtam, hogy itt végünk, Pitypangnak és nekem, mert a faház csücskében voltunk és innen nincs menekülési lehetőség és ennyi volt, itt a vég! Se ajtó, se ablak! Pitypanggal berohantunk a konyha mögötti kis lyukba, van ott valami ajtó nélküli spájzszerűség, ha ellepne minket az üvegszilánk, vagy ránk dőlne a fal, gondoltam még ott megúszhatjuk, de nem biztos. Majd iszonyatos csend lett hirtelen. Félelmetesen hirtelen lett nagyon nagy csend! Mindketten remegtünk. Foglalmam sem volt, mit csináljak, hová lépjek, hová nézzek, nézzek-e egyáltalán és hogy mi a szar történt, ránk omlik-e a ház, egyáltalán meg merjek-e mozdulni?! Pitypang akart menekülni, nem engedtem, szegénykére rákiabáltam, hogy azonnal gyere vissza, mert az ablak még(!) nem tört be, de nem akartam, hogy pont ő legyen az, akire ráborul az összes üvegszilánk!!! Egy olyan érdekes megoldással van egy roló az ablakon, de inkább üvegfalnak nevezném, ami mindkét oldalon fixen van felszerelve, ez szerencsére le volt húzva, de kipuklisodott! Anélkül, hogy felhúztam volna, láttam, hogy az ablaknál nagyon komolyan történt valami nagyon tragikus és vajon mikor készül ránk borulni a teljes üvegfal és meddig szálnak majd a szilánkok. Elmerjek mellette menni?? Kénytelen vagyok, mert arra van a kijárat. Menjek most azonnal, hogy ne húzzam az időt?? Vigyem Pitypangot? Hová vigyem? Melyik másodpercben szakad ránk az üvegfal? És mi volt ez a zaj?? Mi történt, amikor nincs a hegyen senki, egy lélek se!? Mi volt ez, bassza meg??? Ki az vagy mi az?? Mi a kín van odakint?? Este fél 9 volt, hideg és sötét éjszaka. Pitypanggal gubbasztottunk a spájzban egymás ölében. Nagyon vert a szíve!

Félek, és ő is fél!

img_20211023_140219-pitypang.jpg


Hangok

Emberek kezdtek el beszélni, nem sokan, de több, mint egy. Félelmetes volt. Nem tudtam semmit. Lacinak írtam üzenetet Viberen, hogy nagyon-nagyon a baj, foglamam sincs, mi történt, de teljesen biztosan katasztrófa, kegyetlen csörömpölés és mennydörgés volt, nem tudtam, hová tenni, életemben nem hallottam még ilyet, foglamam sincs mit mondjak, de most megyek és megnézem, később írok. Majd felhívtam őt egy fél percre, de alig tudtam remegve a telefont megtartani a kezemben. Az emberek hangjának örültem. Örültem, hogy nem vagyok egyedül. Aztán nem örültem a gondolatnak, hogy vajon kik azok, mit csináltak és mit akarnak majd még csinálni, és én mit fogok a még nem tudjuk mivel csinálni a sötét éjszakában. Ha nem hallottam volna emberi hangot, még jobban féltem volna kilépni a házból, hatalmas fantáziám van, de egyáltalán nem tudtam elképzelni, hogy mi történt! Van egy hátsó ajtó a lépcsőházban, azon mentem ki, ez a hátsó ajtó az én bejárati ajtómtól néhány lépésnyire van. Közben mindig figyeltem azt a rohadt üvegfalat a szobámban, mikor fog ránk szakadni és bedőlni a szombába, az ágyra és mindenre rá. Felhúztam a legvastagabb bakancsomat, ha bezúdul az üveg, legalább járni tudjak, hogy a cuccaimat összeszedjem. Tudtam, hogy innen azonnal menni kell, a lehető leghamarabb összepakolni, és költözni. De hova? Írtam a tulajnak is. Felhívott pár perc múlva. Egy emelettel feljebb mehetek egy másik apartmanba. Kész szerencse, hogy egyáltalán van másik apartman. Beszarás.

A(j)utóstól a házba!

Szóval bakancs fel, kimentem a hátsó faajtón. És megláttam a borzalmat. Egy Mitsubishi terepjáró állt az ablakomba bele, a hegyi makadámúton csúszott meg, és egyenesen a sípályán keresztül célba vette a faházat, annak is pont azt a sarkát, ahol én voltam Pitypanggal! A terepjáró néhány méter csúszás után még többször bukfencezett. Kegyetlen horror! Nem maradt ablaka és nem maradt ép oldala. Balták szálltak szanaszét és különböző alkatrészek! A jobb hátsó kereke ment neki az ágyam feletti üvegfalnak/ablaknak. Mi van, ha már ágyban fekszem és rámszakad minden, rám dől, ránk dől a faház fala és összes ablaka, pont bele az ölembe? Annyi féle variáció történhetett volna. Mi van, ha éppen zuhanyozom, nem hallom, Pitypang fekszik ott a földön és őrá szakad az üvegfal és az egész mindenség? Stb... Iszonyat!

img_20211023_204232-kismeret.jpg
img_20211023_212412-kismeret.jpg

Legények az égből az ágyamba!

Kimentem. Kérdeztem, hogy Hello, hát ti? Mi történt? Micsináltatok ti itt? Kik vagytok? Honnan jöttetek? Vagy úgy egyébként mi járatban? Jól vagytok-e? Nekik minden "It's alright!" volt! Hihetetlen, esküszöm, hihetetlen! Mondom, egyáltalán "Nem alright!", mert betört az ablakom!!!!!! My window is broken!!!!! Tuti sokkos állapotban voltak, mert semmit nem tudtak mondani azon kívül, hogy "Alright!". Visszamentem Pitypanghoz, majd megfagytam kint a mínusz 8 fokban. Néhány perc múlva, nem tudom, mennyi volt a néhány perc, bejöttek hozzám. Az egyik legény teljesen rendben volt, a másik a feje búbjától a cipőjéig ázott a vérében! Félelmetes volt! Horror film, tényleg. Végigcsöpögött a vére a folyosón és az előszobámban is. Meg akart mosakodni. Nem akartam elhinni, hogy él, annyira véres volt. Kicsit és gyorsan összapakoltam a fürdőben, hogy az ott lévő dolgaim ne legyenek véresek, majd bement a szerencsétlen ember, valamit ott locspocsolt, nem mosakodott nagyon, meg sem törölközött, a mosdóm véres lett, ő pedig semmit mást nem tudott mondani, csak azt hogy nagyon fázik és nagyon fázik. Hát azt elhiszem. Mínusz 8 fok kint, plusz ez a brutális baleset, sokk, kész csoda, hogy nem két hulla feküdt a házam falánál vagy estek az ölembe halottan a terepjárójukkal! Rettenetes. Félelemetes. Elképesztő. A szemem folyamatosan az ablakon, hogy mikor zúdul be az üvegfal! Eddig EMBER sem volt a hegyen, de szombat este terepjáróval érkeznek az ágyamba a legények!!! Hát nem így szoktam várni a fiúkat (többes számban?) randira, az tény. Pakoltam a cuccaim ezerrel, megelőzve az üvegfal beborulását, ami eltorlaszolta volna a szobám kijáratát. Ezek közben leléptek. Ajánlottam nekik, hogy menjenek a szemben lévő hotelbe, ott van két ember, őrködnek, hátha tudnak segíteni, tudnak esetleg inni, enni valamit. Mondták, OK. Nem tudom, hová mentek. Maradtam én Pitypanggal és a sötét éjszaka egy terepjáróval az ablakomban! Remegtem még mindig.

Félelmetes! Pakolnom kell...

img_20211023_232647-kismeret.jpg

Reset 1.

Szombat éjszaka. Az összes cuccommal kint álltam a folyosón. Újratervezés indul. Pitypang az új apartmanban egy szinttel feljebb, őt már felvittem. A költözködés felénél vagyok, de szerencsére megúsztam az ablakot. Az 5. számú apartman elfoglalása következik az első emeleten.

"Azért vagyunk, hogy sört igyunk!" (Bukowski)

Költözködtem volna, egyszercsak megérkezett a tulaj Ljubljanaból, az is egy 30 év körüli fiú, egy haverjával, üzlettársával jött, ők együtt foglalkoznak a ház kiadásával. Még egy óra sem telt el, de már 4 legénnyel volt dolgom. Ez a nem semmi! Alakult a szombat esti láz, egyik fiú a másik után! Rendhagyó és rendkívüli szombat esti láz. Azért is jöttem a Krvavec hegyre, mert ismertem már előtte, nagyon tetszik, szerettem volna friss levegőt szívni idén télen, és tudjátok még mit szerettem volna? Alkohol-, vagyis sörmentesen élni, egy kicsit! Aki ismer, az tudja, hogy imádom a sört. Ebben a hatalmas action-ben viszont eszembe jutott a sör, a fenébe is, milyen jó lenne egy sör ma este, édes istenem! Csak egy sör! Egyetlen egy! Áhh, hagyjuk, iszom teát, kezdem megszokni, egész finom. Tudjátok mivel érkezett a tulaj??? Csokival és 5 üveg sörrel!!! Köszönöm, Jóistenem, köszönöm! Megtisztulni... Minek?!

Azért vagyunk, hogy sört igyunk!

csokit-es-sort-is-kaptam-a-baleset-utan.jpg

Reset 2.

Teljesen kész volt ez a gyerek, vagyis a tulaj, hogy még élek, és hogy vendégként az ő házában egy ilyen eseményt kell átélnem. Ő is remegett, torz és vörös volt a feje. Megbeszéltük a részleteket. Elküldött aludni. A cuccaim még a folyosón. Pitypang várt rám egyedül az üres, teljesen új és számára ismeretlen vadidegen apartmanban. Ahogy sok idő után ajtót nyitottam, két lábon ugrálva akart belémbújni. A szívem szakadt meg érte!

POLICIJA (szlovén)

Éjfél után negyed 1-kor kopogtak az ajtómon. Hát, mondom, mi a szar van már megint, úristen? De mentem nagy segítőkészen természetesen, a tulaj legény állt az ajtóban. A rendőrség itt van, beszélni akar velem, menjek le. Cipőt húztam, pizsamát hagytam, kabátot vettem, és elindultam lefelé.

The Story

Hajnal negyed 1-től meetingem volt a szlovén rendőrséggel. Egy újabb legény, az 5.(!), na jó, volt vele egy női kolléga is a változatosság kedvéért. Megnézték a fotóimat, mindent el kellett mesélnem részletesen. Majd újra el kellett mesélnem lassan, amit leírtak, persze szlovénul, majd felolvasták nekem a szlovén szöveget, persze angolul, és ezt kellett aláírnom. ID kártyát kértek, írtak, lakcímkártyát kértek, írtak. A fotóimat kérték emailben. A tulajjal is beszéltek. Hajnal 2-kor szabadultam. Nagyon megköszönték nekem, azt mondták, nem tudják, nélkülem mikor és mit csináltak volna, és hogy órisái segítség voltam nekik. Fél 3-kor kerültem ágyba. Kb. 3-tól 6-ig aludtam. Hulla vagyok, mármint élek, csak fáradt.

Szombat esti láz!

Sosem húzok cipőt úgy, hogy ne kötném be. Ebben a vészhelyzetben csak gyorsan beleugrottam a nagy, masszív, vastag hegymászó bakancsomba, nem kötöttem be, arra nem volt idő, meg hát ugye ez csak "rövidtáv" lesz! Sietve pakoltam, nem akartam, hogy mindenem beterítse a beeső üvegfal (ahogy én azt elképzeltem). Speciális, szuper cipő, van rajta 2-2 hurok, 4-4 kampó és hágóvas is tehető rá. Megérkeztem az új apartman szűk előszobájába, mindkét karomon 2-2 papírtáska. A szűk előszobában ahogy balettoztam a holdjáróban, az egyik hurok beleakadt a másik kampójába, és úgy hanyatt estem, hogy a bal vállam majd kiment a helyéről! A táskák szálltak minden irányba. Pitypang csak lesett. Nagyon tudok nagyon fainul káromkodni. Most csak kicsit káromkodtam, igazából csak morogtam valamit az orrom alatt, mert hát ugye megtisztulni jöttem, amibe nem fér bele, hogy káromkodjunk. Úgy káromkodtam magamban szinte némán, mint ahogy a katariak isszák bögréből a piát, mert csak az üvegpohárba lát bele az istenük, bögréből simán lehet inni! Volt még két köröm, sietnem kellett. Gondoltam(!), bassza meg, nem cserélek cipőt, majd másodjára jobban vigyázok. Jöttem a következő csomaghalommal a karjaimon megint a szűk előszobába, és akkorát buktam, de hogy ne legyen nagyon unalmas, most előre buktam egy sokkal nagyobbat térdre és arcra borulva! Pitypang még nagyobbat lesett! Keresztet nem hánytam, imádkozásnak nézett ki, de nem az volt. Mindkét térdem sajog azóta és fáj a bal vállam. Végülis csak 3 fáj a 4 végtagomból! Szuper!
Szombat van és ... láz.

Élünk!


Megvolt a szombat esti láz 5 harmincassal, 5 üveg sörrel (csak egyet ittam meg aznap este), tánc helyett földön fetrengéssel még józanul(!) és muskátli helyett terepjáróval az ablakomban. Szegények, csak rövidíteni akartak, jobban jártak volna és hamarabb hazaértek volna, ha a makadámúton maradtak volna. Ifjú suhancok. Butaság. Azt kérdezik tőlem sokan, ittak-e. Passz, nem tudom. Legközelebb biztos jobban meggondolják! :)


Másnap (vasárnap)

Fáj a fejem. De élek. A szlovén legények is élnek, de másnap annyit sem mondtak, hogy "sorry" vagy, hogy örülünk te lány, hogy te is élsz!

Süt a nap. Egészségetekre!

Judit & Pitypang


Néhány fotó:

img_20211024_101647-kismeret.jpg

Tele van a hegy a kocsiból kiszóródott szerszámokkal! Hihetetlen, hogy épen megúszták!

img_20211023_232647-kismeret.jpg

Másnap délelőtt:

img_20211024_101517-kismeret.jpg

img_20211024_102253-kismeret.jpg

img_20211024_102509-kismeret.jpg

Másnap délután elvitték:

vid_20211024_141752_moment.jpg

vid_20211024_141752_moment_2.jpg

29-oct-2021-ablak-agy.jpg

A keréknyomot kicsit kiszíneztem, hogy jobban látszódjon a fotón. Itt csúszott le a kocsi, majd a köveken belebukfencezett a házba, az ágyam fölötti ablak és fal állította meg őket.

kereknyom-a-hegyen.jpg

Fiúk, ezzel kellett volna jönnötök!

gif-lanctalpas-a-hegyen.gif

viber_kep_2021-10-20_16-46-51-334-kismeret.jpg

img_20211025_130335-kismeret.jpg

bakancs-kismeret.jpg

home-office-slovenia-kismeret.jpg

pano_2021-10-25_12-25-08-kismeret.jpg

24-oct-2021-krvavec-slovenia-kismeret.jpg

pitypang-dudi-kisherceg-idezet2-2021.jpg

viber_kep_2021-10-19_19-14-04-484-dudipitypang-love-slovenia-kismeret.jpg

taj-kismeret.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travellingrapunzel.blog.hu/api/trackback/id/tr716734236
süti beállítások módosítása